maandag 27 mei 2013

Joods werkdorp in Slootdorp

Zionisme kocht grond en pand in Wieringerweer

Column nr 257  dd 27 mei 2013 

Vorig jaar werd ik gevraagd om mee te denken om de grote gemeente Hollands Kroon een cultureel perspectief te geven. Pleidooi om kunstschatten die niet passen om neergezet te kunnen worden in de Verwachting, het burgerhuis van Hollands Kroon in Kleine Sluis (Anna Paulowna) onder te brengen in openbare gebouwen was een gegeven. Mijn tweede aandachtspunt was het financieel ondersteunen van de kleine musea in Hollands Kroon te weten OpZeeland/Turfschuur en Museum Jan Lont op Wieringen.
Tijdens deze sessie in Wieringerwerf in het voormalige gemeentehuis, liep Wim van Schaik uit Groenekan de zaal binnen, zag dat er geen burgemeester of wethouders zaten en verliet weer de zaal.
De heer van Schaik wil in dit voormalige Joodse Werkdorp te Slootdorp zijn collectie schilderijen onderbrengen en dat met name de werken van Dirk Breed, waar hij er veel van bezit.
Genoten inderdaad van zijn prachtige schilderij van het gemaal van Lutjewinkel en nog een fraai landschap met prachtige rode wolken. Dirk Breed moet dan wel gezien hebben van een schilderij van Piet Mondriaan, want die gebruikte die kleur ook al. 
Dat pand van dat oorspronkelijke joodse werkdorp is eigenaar van de heer Karels uit Hoorn, die het wel wil slijten voor een goede prijs. Het pand is de moeite waard om het te behouden vanwege zijn historische geladenheid, maar als Hollands Kroon niet mede de kleine musea steunt, maar alleen het initiatief van de heer Wim van Schaik, is dat geen goede zaak. In dit geval is het en /en en dien je de kleintjes niet met een fooi af te schepen. De expositie in het gebouw had als thema de troonwisseling en fraaie portretten waren er te zien ondere de beroemde tekening van Henneman van Beatrix. Ook hingen er nog andere werken uit zijn collectie en zag werken van Sluyters, Jaap Hillenius, Armando en Kees Maks.
Maar als u nu toch meer werk van Dirk Breed wilt zien, dan kunt u aan kijken op de Westfriese dijk in 
Kolhorn, waar een andere Dirk Breed verzamelaar enige juweeltjes heeft hangen. De Kolhornse schilder ligt in Kolhorn begraven. Een bezoek aan zijn graf was voor mij een must. Op zijn graf prijkt de passende omschrijving : Schilder van het Westfriese landschap".  een juist epitheton.
Boeken, kunstboeken, lezingen, essays, rondleidingen j.j.jong@quicknet.nl
Geniet, leef, wees een aangenaam mens voor je dierbaren. Mijn tachtigjarige creatieve zus leidde haar familie rond alle plaatsen die voor haar van belang waren hier in Noordholland : 't Veld- Ursem ( kleuterjuf), Breezand (Kleuterjuf) Schagen ( huidge woonplaats)
Het was een boeiende bustocht langs dierbare plekken, zeker voor haar, maar ook voor haar kinderen en kleinkinderen, broers en zussen. Feliciter ad multos annos
drs jjj., artes admirans







collecite en 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten