vrijdag 7 juni 2013

Rijksmuseum in glorie herrezen

Rijksmuseum degelijk en fraai gerestaureerd

Column 259 dd 7 juni 2013

Het duurde dan wel 10 jaar en de begroting werd meerdere keren overschreden, maar Amsterdam mag dit museum aan haar hart drukken omdat het uit zijn as is herrezen. Architect Pierre Cuypers is veel eer gedaan en de Franse architect Violet-le Duc, beroemd om zijn eigenzinnige restauraties van oude gebouwen, was toch immers de mening toegedaan dat een gebouw na een grondige restauratie fraaier en mooier dan de eerste versie herbouwd mag worden. 
Met name de beide binnenruimten van het Rijksmuseum zijn teruggegeven aan het museale concept.  De entree vanuit de passage heeft de allure, welke een dergelijk museum dient te hebben, ook al is het dan niet een piramide geworden als bij het Louvre : de entree belooft de museumbezoeker iets moois, iets spannends, iets verrukkelijk voor de zinnen. De tweede binnenruimte voert je naar andere afdelingen, maar er is ook een fraai restaurant gebouwd wat nodig is om de bezoekers alles te kunnen laten zien.
Een kijkje in de bibliotheek van het museum wordt de bezoeker niet onthouden en dat past bij dit museum
Rond 2002 heb ik daar menig uurtje rondgebracht voor studie-doeleinden en tijdens de verbouwing diende je voor de boeken te vervoegen in de Van Mierisstraat achter het concertgebouw.
De eregalerij heeft een metamorfose ondergaan.Alle gewelfschilderingen zijn onder de witte kalklaag te voorschijn gehaald en aan de binnenzijde van elk kabinet ontdek je  de afbeelding van een beroemde schilder met naam vermeld. Ook de muren zijn allemaal weer voorzien van prachtige ornamenten en dat zijn stuk voor stuk al museumstukjes en dan hebben we het nog niet eens over de prachtige terrazzo vloer in de hal, de fraaie gebrandschilderde ramen, de trappenpartij. Na die sensatie stel je vast dat de high lights zoals de schilderijen van Frans Hals, Albert Cuyp ( landschap achter Nijmegen met paarden die uitrusten bij een boerderij nu in de Eregalerij zijn geplaatst. Prachtig zilverwerk, fraaie meubels, kortom genieten.
Ook twee fraaie werken van Pieter de Hooch en een indrukwekkend werk van Karel Dujardin met de directie van het Spinhuis, regentessen die een meisjesinternaat runden en dan ook nog en kolossaal schilderij van Cornelis Vroom, voorstellende de slag op het Haarlemmermeer.Voor het schilderij staat een joekel van een kanon, waarmede men destijds Spanjaarden contra Geuzen elkaar bestreed. 
Een aanrader dat museum. De stoutste verwachtingen overtroffen.
Kunstboeken, lezingen, essays, rondleidingen j.j.jong@quicknet.nl
Geniet, leef, kijk met scherpe blik en wees een prettig medemens.
drsjjj, artes admirans



Geen opmerkingen:

Een reactie posten