woensdag 12 juni 2013

Nog een keer Rijksmuseum Amsterdam

Het lange wachten beloond : Deze investering betaalt zich dubbel en dwars terug
RIJKSMUSEUM , Schatkamer van onze nationale geschiedenis en kunsthistorie


Column nr 260 dd 12 juni 2013

Wim Peijbes de directeur van het Rijks gokte op meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Dat zou zomaar kunnen. Op de dag dat wij het museum bezochten op donderdag 6 juni 2013 was het onder meer in de eregalerij buitengewoon druk en overal zag je groepen en begeleiding, die zich voor een schilderij nestelden om het fijne ervan te weten te komen.
Opvallend was dat het razend druk was voor de Nachtwacht. Nimmer werd geconstateerd voor de verbouwing dat dit werk een permanente bewaker had. Nu stond er rechts van het schilderij een suppoost die alle toeschouwers nauwlettend in de gaten hield om bij eventueel onheil meteen in te kunnen grijpen. 
Rechts van de Nachtwacht hang dat ellenlange schilderij van Van der Helst, ook al een vermaard schuttersstuk. Als je daar dan voorstaat, moet je bedenken dat deze schuttersstukken bedoeld waren voor het Doelengebouw waar de schutterijen vergaderingen en feesten hielden. Alle wanden van de vergaderruimte waren voorzien van deze grote werken en de kunstschilders hadden alle personen nauwkeurig geportretteerd zoals zij model hadden gezeten voor de schepper van het schilderij. Bij het grote werk van Van der Helst enige bijzonderheden. Alle dertig afgebeelde schutters hadden een hoed of een baret op. Slechts twee heren waren blootshoofds. Grappig is dat dit gilde een hond in hun gezelschap had, terwijl verder wapens als geweren,sabels en speren zijn afgebeeld. Immers deze schutterijen deden dienst als beveiliging van de stad en je zou deze kunnen vergelijken met de huidige politiekorpsen.Het bijzondere van het schuttersstuk "De Nachtwacht" is het feit dat Rembrandt de heren niet op een rijtje zette, maar een moment koos dat de schutterij zich opmaakte om al trommelend van de buitenkant van de stad op te marcheren naar het Doelengebouw. Kunsthistorici willen dan graag spreken van 'punctum temporis'  of tewel zoals men het in de fotografie ook wel noemt : just moment.
Tenslotte nog over de nieuwe toegang tot het museum.De mooiste musea in Nederland naar mijn mening zij het Haags Gemeentemuseum en Kroller Muller te Otterloo en wel omdat beide musea een prachtige lange entreepartij hebben via een lange gang. Het nimmer functionerende Scheringa Museum zou ook zo een entree gekregen hebben. Nu mag het Rijksmuseum zich ook gelukkig prijzen met de vernieuwde ingangspartij onder de tunnel midden in het centrum van het gebouw. Artistiek verantwoord en symmetrisch verantwoord. Het atrium is weids en ruim en is voorzien van een prachtige artistieke luchter.Een dergelijke entreepartij hoort bij een museum van wereldklasse. 
Kunstboeken, lezingen, rondleidingen, essays, taxaties,adviezen  j.j.jong@quicknet.nl
Geniet, musiceer, neem scherp waar als je een museum bezoekt en vertel aan kennissen/familie/buren je belevenissen. Wees positief, maar kritisch
drs jjj artes admirans


Geen opmerkingen:

Een reactie posten